måndag 25 augusti 2014

Docksömnad

Textil uppgift klass 6

Huvuduppgiften i klass 6 är att sy en docka. Den kommer att få proportioner som motsvarar en tolvåring ungefär. En utmaning är att ge dockan ett uttryck, kläder och attribut så att den får en personlighet och ett tydligt intresse. 
Här nedan kan ni se några dockor som tidigar sexor sytt. Troligtvis kan du gissa deras intressen och kanske också ana lite av deras personlighet.





söndag 24 augusti 2014

Inspiration Bygdebroderi

Textil uppgift klass 9 - tidsåtgång 8 lektioner

Bygdebroderi, även kallat landskapsbroderi, är ett antal traditionella sömmar som använts i olika delar av landet. Oftast vet man inte exakt vem som sydde en söm först, men troligtvis försökte man härma exklusiva vävda tyger. Man lånade sedan mönster och mallar mellan gårdarna. Med tiden blev vissa broderier så omtyckta, använda och spridda att de ansågs som utmärkande för olika delar av landet. 

Vi utgår ifrån Anundsjösöm, Blekingesöm, Delsbosöm, Hallandssöm, Järvsösöm, Påsöm, Skånskt yllebroderi och Svartstick.
Du väljer ett traditionellt broderi som utgångspunkten för ditt arbete. Arbetet behöver inte broderas men ska ha ett klart samband med det broderi du valt. Du kan alltså välja att istället använda dig av någon annan textil teknik t.ex. tygtryck eller applikation. 

Du gör en utförlig planering där det också framgår hur du ska använda ditt broderi, på vad och hur det ska monteras. Du kan också välja att genomföra uppgiften på en redan färdig produkt t.ex. ett klädesplagg. 

Tänk på att anpassa storleken och svårighetsgraden i ditt arbete efter tiden och din förmåga. 

Redovisning av arbetet sker genom att du lämnar in ditt dina skisser, färdigt arbete och en redovisning utifrån en mall. 

Lycka till!

onsdag 20 augusti 2014

Slöjdåret i klass 9

I klass 9 är ni redo för lite friare arbeten utifrån vad ni tidigare lärt. Höstterminen kommer vi att dela så att ni får göra ett arbete i varje slöjdart, det blir 8 veckor till varje arbete. I Trä- och metallslöjden kommer arbetet ta sin utgångspunkt i svep- och tampningsteknik och i textilslöjden kommer vi att hämta inspirationen till arbetet i traditionella bygdebroderier. 

Till våren kommer ni att "släppas fria" i slöjdsalarna för att genomföra ett eget slöjdprojekt. Då får du möjlighet att utifrån eget intresse planer, genomföra och redovisa ett arbetet som du själv bestämmer. Du bestämmer alltså själv vilken slöjdart och teknik du vill jobba med. Här har du chansen att visa dina färdigheter i skolslöjdens alla delar!

Vi ser fram emot att möta alla kreativa elever i klass 9!
/Ida och Lena 

Slöjdåret i klass 7

I högstadiet har vi de olika slöjdarterna terminsvis; trä och metall den ena terminen och textil den andra eller tvärt om. 

De första veckorna kommer vi att jobba hårt för att färdigställa stolarna tillsammans hela klassen. Därefter kommer vi att göra uppdelningen i slöjdgrupper. 

I trä- och metallslöjden kommer vi att jobba med väggskåp dekorerade med den traditionella tekniken karvsnitt. Detta är ett stort arbete som kommer att största delen av terminen. 

I textilslöjden kommer vi att fortsätta och utveckla maskinsömnaden. Den första uppgiften kommer vi att jobba med tekniken applikation med utgångspunkt i en konstnärs verk. Det stora arbetet för terminen kommer att handla om att sy väskor. Förhoppningsvis kommer de flesta även hinna med att pröva att sy en liten krabat i stretchande tyg.

Vi ser fram emot ett kreativt och spännande slöjdår tillsammans med er i klass 7 /Ida och Lena

fredag 8 augusti 2014

Välkomna till Slöjden läsåret 2014-15

Låt oss presentera slöjdbloggen

Den här bloggen är främst tänkt att vara en hjälp för dig som elev. Här tänker vi lägga upp slöjduppgifterna så att du lätt kan hålla reda på upplägget på dem, vad som ingår och hur du de ska redovisas. 
Tanken är också att vi ska kunna lägga upp instruktioner och genomgångar som du kan kolla om du missat något eller om du behöver repetera. Kanske kan vi på detta sätt skippa en del genomgångar i slöjdsalen så att ni får mer tid till praktiskt arbete?! 
Vi hoppas att vi får det att fungera .... friskt vågat hälften vunnet! Nu kör vi!

/Lena och Ida